Slide topsmall Subscribe Auranest Blog Read all about our latest updates in the products, at the company, and about our customer cooperations

Internt hackathon ledde till prototyp för en mer digitaliserad och tillgänglig arbetsmarknad

Vi har de senaste sex åren arbetat med att digitalisera och automatisera processer på arbetsmarknaden för att göra den mer lättnavigerad för individen. Idag ser vi hur Covid-19 vänder uppochner på samhället och med vår specialiserade kunskap om arbetsmarknaden känns det rentutsagt fel att bara titta på när någon annan löser det. Därför valde vi att i förra veckan lägga undan allt icke-kritiskt jobb under en veckas tid för att genomföra ett internt hackathon, vilket resulterade i olika digitala prototyper som kan avlasta trycket på arbetsmarknaden. 

I takt med att Arbetsförmedlingen lägger ner stora delar av sina lokala verksamheter kommer mer av deras ansvar läggas över på kommunerna. Däremot är det få kommuner som har tid och resurser för att agera arbetsförmedlare, och därför kommer det finnas stort intresse av att lösa detta så automatiskt och digitalt som möjligt. Dagens samhällsutmaningar kopplade till Covid-19 gör även att betydligt fler än vanligt är uppsagda eller varslade, samtidigt som vissa enstaka branscher har enorma behov av att rekrytera. Detta gör att en digital och enkelt skalbar lösning för att hitta jobb behövs på arbetsmarknaden.

Hackathon – tech-nördars lösning på det mesta 

Målet med detta hackathon var att efter en vecka kunna leverera en MVP – en Minimun Viable Product – som löser mist ett av de problemen arbetsmarknaden står inför. Projektet började med ett gemensamt möte där alla delade med sig av idéer. Varje idé analyserades noga för att se vad som bäst matchade företagets egna styrkor och värderingar, vad vi kunde ta fram på en vecka, samt vad som kunde ge störst effekt på arbetsmarknaden. Därefter valde vi att gå vidare med våra två starkaste idéer – varav detta är en av dem – i separata grupper. Det tog oss två dagar att ta fram en MVP för vår idé, och ytterligare två dagar att förfina den. Efter fyra dagar pitchade vi även idén för en kommunpolitiker för att få input utanför arbetsplatsen.

Visa offentliga och privata jobb i en widget 

Vi tog fram en jobbflödes-widget som samlar alla lediga jobb – både offentliga och privata – inom en kommun i en och samma digitala plattform. Widgeten crawlar jobb från hundratals olika jobbsajter och ser inte skillnad på sponsrade och icke-sponsrade jobbannonser, vilket gör att kommuner kan hålla sig neutrala när de synliggör lediga jobb i kommunen. Under Corona-tiden finns även en snabb-funktion som synliggör Arbetsförmedlingens #JobbJustNu, vilket gör det enkelt för varslade och uppsagda arbetstagare att ansöka om akuta jobb. Genom att publicera widgeten på kommunens hemsida får invånare i en kommun snabbt och enkelt tillgång till alla lediga jobb i närheten, offentliga som privata. Kommuner skulle genom vårt digitala jobbflöde automatiskt kunna belysa arbetstillfällen på lokala företag, utan att behöva lägga personalstyrka på det. 

Potential för framtiden 

Jobbflödeswidgeten är fortfarande bara en MVP och är därför inte redo för extern lansering riktigt än. Men med lite mer tid och kärlek kan den användas av betydligt fler aktörer än bara kommuner. Under de kommande veckorna arbetar vi vidare med att utveckla idéen så att vår jobbflödeswidget blir starkare och kan hjälpa fler aktörer.