Slide topsmall Prenumerera Auranest Blogg Läs allt om våra senaste uppdateringar i tjänsten, på företaget och om våra kundsamarbeten

Framtidens mötesplatser – så kan arbetsmarknaden förändras

På grund av rekommendationerna om social distansering har digitala möten blivit den nya normen för de flesta. Teknologin för digitala möten har funnits sedan länge men det är först nu som det har blivit en kulturell norm. Med stora delar av världens arbetsmarknad i besparingsläge så finns det chans för att de digitala mötena fortsätta vara populära även efter att rekommendationerna om social distansering upphör. Så hur kommer det påverka arbetsmarknaden framöver?

Sparar tid, pengar och miljön

Digitala mötesplatser är inte bara gratis, de kostar inte heller tid eller pengar att ta sig till ett digitalt möte. De företagen som väljer fortsätta att främst använda sig av digitala möten kommer vara svårare att konkurrera med då de har mer tid över och kan vara mer flexibla och globala. En annan stor fördel är att företag samtidigt drastiskt kan minska sina utsläpp, vilket inte bara är bra för planeten men kan också göra det enklare att rekrytera yngre medarbetare som ofta bryr sig om miljön. 

Men den fysiska kontakten då?

Människan är flockdjur och det kommer vi nog vara i några tusen år framöver. Däremot finns det inget i vår DNA som säger att det är naturligt för oss att gå till kontoret och träffa samma människor varje dag. Egentligen har vi nästan alltid jobbat hemifrån, eller precis utanför huset. Det är allt resande inom arbetet som är nytt för oss, och därför är det en enkel tradition att förkasta. Fler digitala möten på arbetstid betyder inte färre fysiska möten med de vi tycker om att umgås med, det kan snarare betyda motsatsen. 

Framtidens mötesplatser

Trots att det är en ny norm så är det redan många som börjar tröttna på dagens utbud av digitala mötesplatser. Men digitala möten går att göra betydligt roligare: tänk VR, tänk hologram. Tänk att dyka upp på en konferens i Tokyo på förmiddagen och en annan i Paolo Alto på eftermiddagen, för att sedan avsluta dagen med en helt vanlig afterwork på favoritpuben i staden du bor. Scenariot känns fortfarande långsökt, men med dagens efterfråga på digitala möten kommer det inte ta lång tid innan innovativa företag börjar experimentera och leverera digitala mötesplatser i världsklass. 

Digitala möten är här för att stanna

Det går bara att gissa hur detta kommer påverka arbetsmarknaden framöver, men vår gissning är att de digitala mötena kommer fortsätta normaliseras och utvecklas ännu mer i framtiden. Vi är människor och kommer alltid behöva fysiska relationer, men i framtiden blir det enklare att välja vem vi vill ha kontakt med och hur. Teknologin för digitala möten är inte ny, men COVID-19 var språngbrädan som normaliserade dem. Nu är det bara fantasin som sätter stopp för hur de kan utvecklas.